Sunday, January 16, 2011

Lontong Daun Pisang

Bahan-Bahan:
Beras (Dibasuh dan tos)
Daun pisang abu atau pisang batu
(selebar 16 inci)


Batang Paip selebar 2 atau 2 ½ inci (sebagai acuan)
Lidi dipotong serong 1 ½ inci
atau Dawai (dipotong 4 ½ inci)
Cara:
Basuh beras dan toskan

Daun pisang digulung menggunakan batang paip sebagai acuan, kelepet atau matikan hujungnya /ikat hujung daun pisang menggunakan dawai atau lidi.
keluarkan batang paip.

isikan beras ke dalam daun pisang sebanyak 1/3.

rebus dalam air yang banyak selama 6 hingga 8jam.

api sederhana.

setelah masak angkat dan susun berdiri. biarkan sejuk.

Cadangan Hidangan:
boleh dimakan bersama kuah lodeh atau serunding kelapa. 

No comments:

Post a Comment

Sponsor Link :