Bahan-Bahan: | |
Beras (Dibasuh dan tos) Daun pisang abu atau pisang batu (selebar 16 inci) Batang Paip selebar 2 atau 2 ½ inci (sebagai acuan) Lidi dipotong serong 1 ½ inci atau Dawai (dipotong 4 ½ inci) | |
Cara: | |
Basuh beras dan toskan Daun pisang digulung menggunakan batang paip sebagai acuan, kelepet atau matikan hujungnya /ikat hujung daun pisang menggunakan dawai atau lidi. keluarkan batang paip. isikan beras ke dalam daun pisang sebanyak 1/3. rebus dalam air yang banyak selama 6 hingga 8jam. api sederhana. setelah masak angkat dan susun berdiri. biarkan sejuk. | |
Cadangan Hidangan: | |
boleh dimakan bersama kuah lodeh atau serunding kelapa. |
Sunday, January 16, 2011
Lontong Daun Pisang
Labels:
Resepi Temerloh
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment