Bahan-Bahan: | |
500 g daging lembu Secukup air mendidih untuk meliputi daging Garam secukup rasa Beberapa helai daun salam 2.5 sm lengkuas (dititik) 1½ camca asam jawa ] diramas dan ½ cawan air ] diperah airnya 1½ cawan pati santan | Bahan giling: 2 camca besar ketumbar biji 2 camca teh jintan putih 1 camca gula Melaka ½ camca teh garam 12 ulas bawang merah 4 ulas bawang putih |
Cara: | |
Masukan daging ke dalam air yang mendidih. Campurkan garam, daun salam dan lengkuas. Bila dagingnya empuk, keluarkan dari air rebusan dan parut halus-halus. Bancuh bahan giling dengan air asam jawa. Bubuh campuran itu ke dalam kuali. Masukkan daging yang diparut dan pati santan. Masak di atas api kecil hingga betul-betul kering. Kacau-kacaulah selalu. Hidangkan panas-panas atau sejuk dengan nasi putih atau sebagai bahan inti untuk sandwich atau telur dadar. |
Sunday, January 16, 2011
Awul-awul
Labels:
Resepi Temerloh
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment