Sunday, January 16, 2011

Awul-awul

Bahan-Bahan:
500 g daging lembu
Secukup air mendidih untuk meliputi daging
Garam secukup rasa
Beberapa helai daun salam
2.5 sm lengkuas (dititik)
1½ camca asam jawa ] diramas dan
½ cawan air ] diperah airnya
1½ cawan pati santan
Bahan giling:
2 camca besar ketumbar biji
2 camca teh jintan putih
1 camca gula Melaka
½ camca teh garam
12 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Cara:
Masukan daging ke dalam air yang mendidih. Campurkan garam, daun salam dan lengkuas. Bila dagingnya empuk, keluarkan dari air rebusan dan parut halus-halus. Bancuh bahan giling dengan air asam jawa. Bubuh campuran itu ke dalam kuali. Masukkan daging yang diparut dan pati santan. Masak di atas api kecil hingga betul-betul kering. Kacau-kacaulah selalu. Hidangkan panas-panas atau sejuk dengan nasi putih atau sebagai bahan inti untuk sandwich atau telur dadar.

No comments:

Post a Comment

Sponsor Link :