Bahan-Bahan: | |
1 ekor ayam muda 600 gm bawang goreng 1 camca besar sos tomato 20 biji badam, dibakar dan dibuat hiasan Minyak sapi untuk menumis 4 cawan air 60 gm kismis, digoreng 1 tin susu cair 3 biji limau kasturi Bahan-bahan dihiris: 5 biji bawang merah 3 ulas bawang putih | Bahan-bahan digiling: 1 camca besar ketumbar 1 camca teh jintan manis 1 camca teh jintan putih 1 camca teh lada sulah 3 biji pelaga 4 kuntum cengkih 2.5 sm halia 2.5 sm kulit kayu manis 2.5 sm kunyit hidup 3 hiris lengkuas |
Cara: | |
Ayam dibakar hingga kuning. Ketepikan. Panaskan minyak sapi. Tumis bahan hiris dan bahan giling hingga wangi. Campurkan air limau kasturi bersama susu dijadikan tairu. Campurkan bersama bahan tumis. Kacau rata. Masukkan tomato sos dan air. Kacau lagi. Masak hingga pekat kemudian tuang di atas ayam bakar. | |
Cadangan Hidangan: | |
Hias ayam menggunakan badam bakar, kismis dan bawang goreng. |
Sunday, January 16, 2011
Ayam Bakar Istimewa
Labels:
Resepi Temerloh
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment