Sunday, January 16, 2011

ASAM REBUS TEMPOYAK





1 ekor ikan jelawat/Patin dibasuh bersama air beras dan lumurkan garam dan asam (biar seketika kemudian cuci lagi bersih2 dan perahkan sedikit limau nipis
1 mangkuk kecil tempoyak
1 batang serai dititik
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 buku halia sebesar ibu jari*
1 buku kunyit sebesar jari telenjuk*
5 batang lada merah*
3 batang lada padi (jika suka)*
(kesemua bahan * ditumbuk halus)
Kesemua bahan ini disatukan dan di dalam periuk bersama air dan jeranglah sehingga masak. (jika tempoyak masih baru masukkan sekeping dua asam gelugur tetapi jika tempoyak telah agak lama tidak perlu dimasukkan asa gelugur kerana rasa tempoyak telah masam. Jika suka boleh masukkan daun kesum dan bunga kantan.
………………………………….

No comments:

Post a Comment

Sponsor Link :