Bahan-Bahan: | |
6 biji mangga muda (dikupasnya & dihiris tipis-tipis) ½ cuka putih 1 ¼ cawan gula pasir 1 ½ sudu garam 2 ulas bawang putih (dihiris tipis) | 10 batang lada kering (dibuang bijinya,direndam, ditoskan & digiling) 60 gm halia jeruk 7 gm halia hidup 12 biji buah badam (dicelur & dihiris halus memanjang) 2 sudu kismis |
Cara: | |
Cuka,gula & garam dijadikan sirap. Masukkan bawang putih,lada giling,halia, jeruk & halia hidup Didihkan perlahan-lahan hingga selama 10 minit. Masukkan mangga & teruskan mendidih dengan perlahan-lahan hingga ia lembut. Jaga,Jangan sampai mangganya hancur. Masukkan buah badam & kismis.Didihkan perlahan-lahan selama 10 minit,atau hingga campuran tadi pekat. Sesuaikan rasanya & angkat dari api.Apabila sejuk,masukkan ke dalam botol. Hidangkan bersama sebarang hidangan utama. |
Sunday, January 16, 2011
Acar Mangga
Labels:
Resepi Temerloh
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment